Skatteverket godtar inte somaliska dokument.
Foto: Anders Wiklund/TT
Decentraliseringsåtgärd

Fler statliga jobb ska flyttas ut i landet

Statens servicecenter som finns i bland annat Östersund får nu regeringens uppdrag att leta fram mer statlig verksamhet som kan flyttas ut i landet.

Statens servicecenter startade 2012 och sköter för närvarande ekonomi- och löneadministration åt drygt 40 procent av de statliga myndigheterna och har cirka 350 anställda i Östersund, Gävle, Eskilstuna och Stockholm.

Regeringen vill nu att Statens servicecenter undersöker om det går att samordna och flytta ut fler funktioner hos myndigheterna.

Det skulle kunna handla om sådant som IT, reseadministration, digitala arkiv eller administration av statens över 14 000 fordon.

– Vi vänder på den logik som har rått. Staten ska finnas i hela landet, vi har haft en centraliseringsvåg som har varit oroande, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till TT.

– Effektivisering behöver inte innebära centralisering till storstäder, utan vi kan jobba med effektivisering av statlig verksamhet genom att utlokalisera verksamheter och myndighetsfunktioner bort från storstäder


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista