Färja Isön mot Norderön Foto Marcus Frånberg 201103.JPG
1 av 2
Isrännan innebär förrädisk is mellan Norderön och Håkansta. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
is, isväg, bil, Storsjön, olycka
2 av 2
Ett arbetsfordon brakade igenom isen på Storsjön under arbetet med isvägen. Foto: Urban Ångnell/Trafikverket.
Istrafik

Varning för isränna i Storsjön

Trafikverket varnar för farliga isförhållanden på Storsjön mellan Norderön och Håkansta sedan man tvingats bryta upp färjerännan mitt i vintern.


För att kunna bärga den plogbil som gick genom isen strax väster om Norderön i början av veckan har Trafikverket tvingats bryta upp färjerännan mellan Håkansta och Norderön.

Nu varnas skoteråkare och andra som färdas på Storsjön för att isen kan komma att vara dålig där en längre tid framöver.

Det var när man höll på att förbereda isväg på sträckan som plogbilen åkte genom isen. Föraren klarade sig helskinnad men det visade sig omöjligt att få upp fordonet utan att använda färjan som annars stått stilla för säsongen i flera veckor.

Nu är det alltså åter öppet vatten mellan Håkansta och Norderön och även sedan det börjat frysa till så kan det vara förrädiskt svag is en längre tid framöver, där färjerännan varit.


Drunknade i färjeränna

Att färjerännor som bryts upp vintertid kan vara farliga visar en tragisk händelse i Stockholms skärgård nu i veckan.
I tisdags morse hittades en man i 70-årsåldern, som ägnade sig åt långfärdsskridskoåkning, drunknad i en isränna som Försvarsmakten brutit upp mellan två baser i skärgården. Dessförinnan hade ingen information gått ut till allmänheten.
Enligt riktlinjerna ska försvaret informera ett dygn i förväg innan isen bryts upp.
Det skriver expressen.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".