1 av 3
2 av 3
Barn sitter och läser en bok.
3 av 3
Kristina Johansson och Nadja Lindholm Johansson. Foto: Marit Kuhmunen Blom/Sameradion&SVT Sápmi Foto: Marit Kuhmunen Blom
Modersmål

Samiska lektioner efter skoltid kritiseras i Myrviken

Sedan i höstas har eleverna på Myrvikens skola samiska lektioner, men lektionerna är lagda efter skoltidens slut. Föräldrarna oroas nu för att detta kan döda motivationen för samiska. 

Kusinerna Kristina Johansson och Nadja Lindholm Johansson går i förskoleklass och tredje klass på Myrvikenskola i Bergs kommun. Sedan i höstas läser de modersmål samiska, men dessa lektioner är efter skoltiden. Vissa dagar slutar vid halv fyra.   

– Jag får hem en tjej som nästan somnar direkt innanför dörren på torsdagarna när hon kommer från skolan. Jag upplever det så att hon kommer inte lära sig så mycket heller utav det, för hon är för trött, säger föräldern Benita Lindholm Johansson.  

Myrvikenskolans rektor säger att de försökt få till en bra lösning, men att det är svårt bland annat då läraren undervisar samiska på flera skolor.

– Vi försöker att i möjligaste mån lägga undervisningen av samiska på elevensvaltid och för de äldre eleverna på språkvalspassen, men av flera schematekniska orsaker har inte det lyckats fullt ut i år, säger rektor Linda Sundstedt. 

Enligt skolförordningen får modersmålsundervisning ske utanför den garanterade undervisningstiden. Flera skolor, inte bara i Bergs kommun, har den lösningen. Detta är något som Sametinget vill ändra på.

– Samiska är ett av de få ämnen som är tillåtet att ha undervisningen efter skoltid. Det är en del av den övergripande reformen som behöver göras på skolområdet, där samiskan har behandlats väldigt illa. Men vi uppvaktar regeringen och har lyft frågan med bland andra utbildningsministern Fridolin och kommer fortsätta göra det, säger Josefina Skerk, språknämndens ordförande.  

Föräldrarna Benita Lundholm Johansson och Elaine Asp är rädd att inte kunna hålla kvar barnens lust att lära sig samiska. 

– Det är jätte svårt att få barnen motiverade till att läsa samiska, när det hamnar på tid utanför där de hade kunnat lekt med kompisar och då försöka förklara att samiska är viktigare, säger föräldern Elaine Asp. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista