Man på skoter vid förbudsskylt.
1 av 4
Här vid skidbacken på Ansätten har markägarna satt upp skoterförbudsskyltar. En uppmaning som många struntar i, konstaterar markägaren Krister Björnrun. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Regleringsområde Burvattnet
2 av 4
Det är bland annat i det rödmarkerade området som markägare upplever problem med friåkande skoterförare. Foto: Länsstyrelsen
Skoterspår i björskogsterräng
3 av 4
Här har en skoter rivit upp djupa spår i snön och markvegetationen nära trädgränsen på Ansätten. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Förbudsskylt på Ansätten.
4 av 4
Förbudsskylt som markägarna monterat upp vid foten av Ansätten, men som ignoreras av många friåkande skoterförare. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Skoter

Markägare får sin skog förstörd av skoteråkare

3:41 min

Åkersjön och Bakvattnet lockar till sig många skoteråkare. Men bakom tillströmningen av tusentals maskinförare finns en växande konflikt med markägare.

Mark och planteringar körs sönder. Och polisen står till stor del maktlös.

Krister Björnrun i Bakvattnet har stora problem med att folk ständigt kör på hans nyplanterade skogshyggen.

– Jag har ringt många gånger och anmält om att de har kört på planteringarna, men det händer inget mer. Det läggs på hög, säger han.

Hur många anmälningar kan det bli under en vintersäsong?

– Ja det blir nog fem sex anmälningar varje år. 

Krister Björnrun visar upp en bunt med dom dryga 20 anmälningar
som han gjort de senaste tre-fyra åren.
Polisen bekräftar att friåkningsrelaterade problem har ökat.

De får ofta in anmälningar från markägare.

– Ärendena i sig är ju svåra att reda ut beroende på vad man har för uppgifter på den som har kört. Har man en som känner igen personen och att man på ett säkert sätt kan fastställa vem som har kört. Ja då kan man driva det vidare, säger Erik Lannemar, tillförodnad gruppchef på polisen i Åre och Krokoms kommun.

Är det ovanligt att ni kan driva det vidare?

– Jag kan inte svara exakt, men det kan nog vara sällsynt. 

P4 Jämtland följer med Krister Björnrun på en runda på hans mark på Ansättsfjällets östsida, längs samma stråk som den populära Blomsterleden går på sommaren.

I den nedstängda skidbacken och i ravinerna och björkskogen på båda sidor om är det full av skoterspår. Några hundra meter bort har Krister Björnrun en stuga som han ärvt av sin morfar. Men på vinterhelgerna drar han sig för att åka dit, på grund av alla skotrar som snurrar upp och ner runt knutarna.

Han hade tidigare skoteruthyrning i Åkersjön och vill inte förbjuda skoterkörning. 

– Det finns plats för dem, men det måste vara lite ordning och reda. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista