Foto: TT
Rikard Grip är kritisk till syrgasmaskerna. Foto: TT
Längdskidor

Krav på förbud mot syrgasmasker på skidtävlingar

2:27 min

Svenska skidlandslagets förbundskapten Rikard Grip vill se ett snabbt förbud mot syrgasmasker innan de börjar användas under tävlingar.


– För mig låter det orimligt att använda syrgas under tävling, då kan vi lika gärna sätta något på ryggen som ger oss fart, säger Grip till Radiosporten.

Radiosporten kunde på torsdagsmorgonen berätta om ett norskt brev med krav på förbud mot syrgasmasker. Det välkomnas nu av Sveriges skidkapten.

– Det låter väldigt bra och sunt. För mig känns det helt bortom sportens etik och moral att man ska kunna använda sig av de här syrgasmaskerna, säger Grip.

Norges riksidrottsstyrelse har beslutat att skicka en formell skrivelse till Internationella Olympiska Kommittén (IOK) och antidopningsbyrån Wada med kravet att införa ett förbud.

Syrgasutrustning är i nuläget tillåtet att använda. Många fruktar att det också inom en nära framtid ska börja användas i tävlingssammanhang. Hittills har syrgasmasker framför allt använts på träning av finska toppskidåkare.

– Jag ser inte superpositivt på att de använder det i träningen. Jag kan inte se syftet med det heller, säger Grip om det finska skidlandslaget.

Han har inte varit i kontakt med de finska ledarna, och han hoppas att han slipper det också om det kommer ett snabbt beslut om att förbjuda syrgasmaskerna.

– Jag hoppas det blir ett förbud innan det aktualiseras i tävlingssammanhang. Om någon brukar detta i tävlingssammanhang skulle det bli oerhört tråkigt, säger Grip.

För att skynda på processen som Norge satt igång har nu även Svenska Olympiska Kommittén vänt sig till Wada i hopp om ett förbud mot syrgasmaskerna. Även Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson är för kravet på ett förbud.

– Vi har påbörjat en diskussion, men det är bra att Norge kom före. Detta är en typ av fråga där vi behöver en internationell positionering. De var helt enkelt denna gång kvickare ur startblocken är vad vi var, säger Björn Eriksson till Radiosporten.

Läs mer om Björn Erikssons tankar i frågan här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista