Flygbild över Långforsen. Foto: Olle Wåhlen/Jämtkraft.
Flygbild över Långforsen. Foto: Olle Wåhlen/Jämtkraft.
Vattenkraft

Långforsens framtid – fråga för hela regionen

1:06 min

Beslut om utrivning eller återuppbyggnad av vattenkraftverk i Långforsen är ännu inte avgjord. Snart tas frågan upp i fullmäktige i Östersund och i den regionala utvecklingsnämnden för Region Jämtland Härjedalen.

Liberalerna har skrivit motioner som ska upp i båda instanserna.

Under hösten har sportfiskeföreningar bedrivit en kampanj då mer än 5 000 brev har skickats till Östersunds kommun med krav om utrivning.

– Det får ju konsekvenser för hela regionen med den kampanj som under hela hösten har pågått, av sportfiskare och naturintresserade runt om i hela landet. Om en utrivning av Långforsen, säger Östersundspolitikern Pär Löfstrand (L).

– Det är stora intäkter från turism och därför tycker vi att regionen bör ventilera frågan politiskt och ta ställning till hur man ser på Långforsen och framtiden för den.

Motionen till regionledningen går ut på att säga till Jämtkrafts ägarkommuner att ta fram ett nytt ägardirektiv där det framgår att forsen ska fixas till och att man inte ska återställa vattenkraftverket.

Pär Löfstrand hoppas på att att få igenom partiets förslag. Men blir det inte av nu har de nått vägs ände.
Åtminstone för tillfället.

– Vi kommer inte föreslå nya ägardirektiv som vi gjort varje år de senaste fyra åren. Men jag kan inte lova att kag inte kommer driva frågan om Långforsen även om vi skulle förlora det här. 

P4 Jämtland har sökt Robert Uitto (S), ordförande i den regionala utvecklingsnämnden, utan framgång. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista