skoter skoterförare försvunnen åre åreskutan
Skoterkörning utanför leder ökar. Foto: Harry Scull Jr/TT
Skoter

Markägare försenar friåkningsområde för skoter i Frostviken

Skoterklubben: Vi måste få ordning här
1:13 min

Ett område där det ska bli fritt fram att åka skoter utanför leder i Frostviken riskerar att gå i stöpet på grund av att ett 50-tal markägare inte vill vara med.

Förhoppningen var att de skulle ha sjösatts redan i vinter.

Ola Sundkvist från Frostvikens skoterklubb konstaterar att det har varit svårt att få till avtal med alla markägare.

– Vissa är ju osäkra på vad man skriver på. Man förstår inte, det är lite nytt, säger han.

– Det är någon här och var som är väldigt negativ. De vill inte ha någon snöskoterkörning alls på sin mark. Då försöker vi förklara att det är så i dag och ingenting händer. Det här är ett sätt att jobba framåt.

Som P4 Jämtland tidigare rapporterat ökar friåkning utanför reglerade leder. Enligt en färsk undersökning från Nationella snöskoterrådet
så anser nära sju av tio skoteråkare att allt fler missbrukar möjligheten till friåkning och att de förstör för de som sköter sig.

Något som markägare i Frostviken märkt av. För att få ordning vill man nu göra det populära friåkningsområdet i Jorm till ett kommunalt regleringsområde, där driften ska skötas av en organisation eller ett företag.

– Planen är att vi måste få ordning på friåkningen och att vi måste få att den fungerar för alla.  

Är det oordning i dag?

– I dag är det oordning bland en del. 

Oavsett om man får med sig alla markägare eller inte kommer man nu att söka bidrag från Tillväxtverket för att försöka pröva sin idé.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".