skolekever
Marcus Lundberg och Jill Hedlund är båda 15 år gamla. Dom tycker att en åldersgräns på 16 år för att använda sociala medier är för hög. Foto Johanna Svensson/ Sveriges Radio
Sociala medier.

Åldersgräns stoppar inte unga på sociala medier

3:16 min

EU:s förslag om att införa åldersgräns på sociala medier får nu kritik av ungdomar i länet. Dom tror inte att en åldersgräns kommer att hindra unga besökare på exempelvis Facebook, Instagram och Snapchat.

Jill Hedlund och Marcus Lundberg är femton år men började använda sociala medier när dom var betydligt yngre.

– Jag var nio- tio år. Vad jag kommer ihåg var det då en gräns på 13 år. Men jag skrev in att jag var 18 år, säger Jill Hedlund.

Vad tycker du om förslaget om åldersgräns?

– Jag vet inte hur det kommer att fungera för att på många olika medier måste man vara 18 år för att skaffa ett konto. Men man kan ju bara skriva in att man är äldre än man är, säger hon.

Marcus Lundberg började använda Facebook när han var tio år.

– Jag fick hjälp av morsan. Jag tyckte att det verkade häftigt och ville testa, säger han.

I den förordning som tagits på EU-nivå föreslås en 16-årsgräns med möjlighet att gå ner till 13-årsgräns.

 Om förslaget om en 16 årsgräns träder i kraft skulle inte ni få använda sociala medier mer. Hur känns det?

– Min personliga åsikt är att 16 år är lite för högt. Jag skulle säga att man har mognat tillräckligt för att kunna hantera sociala medier innan, säger Julia Hedlund.

– Jag tycker också att 16 år är ganska högt, säger Marcus Lundberg.

Jill Hedlund tycker att 13 år skulle vara en mer lämplig åldersgräns.

– Jag känner att det är då man börjar utvecklas. Man är inte lika angelägen att passa in. Man börjar också att förstå verkligheten med internet att allt du lägger upp och säger kommer aldrig försvinna, säger hon.

Bland föräldrar som P4 Jämtland har talat med är åsikterna blandade kring förslaget om åldersgräns.

– Jag tycker inte att yngre barn har på sociala medier att göra med tanke på allt som händer och sker där. Så jag tycker att det är jättebra att föräldrar får lite mer inblick i vad barnen gör och inte gör, säger Viktoria Olofsson.

Finns det några nackdelar?

– Ja, med tanke på att man samlas ofta i Facebook i grupp och får information från skolor, men då får man lösa det på annat vis, säger hon.

Även Hans Herkules tycker det är bra med en åldersgräns. Men tror att det kan vara svårt att säga nej till barnen.

– Jag tror det kan bli ett hårt tryck på föräldrarna att dom måste ge barnen tillstånd. Om grannens barn får men inte mina, säger han.

Dagny Johansson tror inte att det kommer fungera praktiskt med en åldersgräns på sociala medier.

– Då måste ju föräldrarna vara med och kolla jämt på mobiltelefoner och allting. Jag tror inte att det kommer att fungera, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista