Glesbygd, Vy från Tullingsås i Jämtland med utsikt mot Strömsund, Busshållplats riksväg 45 Foto:Anneli Johansson/Sveriges Radio
Samhälle

Civilministern tvivlar på att slå ihop kommuner i glesbygd är rätt väg att gå

Regeringen vill utreda hur kommunerna ska säkra välfärden i framtiden. Ardalan Shekarabi, socialdemokratisk civilminister, tvivlar på att kommunsammanslagningar är rätt väg i glesbygd.

Ungefär hälften av landets kommuner har idag lägre invånarantal än i början av 70-talet. Och den urbanisering som pågått sedan 60-talet fortsätter i flera decennier till. Det slår en statlig utredning fast.

Andelen personer som arbetar sjunker medan andelen äldre som behöver välfärdstjänster ökar. Nu vill regeringen alltså utreda hur landets kommuner ska klara att säkra välfärden framtiden.

Civilminister Erdalan Shekarabi besöker under våren Jämtlands län för att undersöka vad kommunerna behöver för att klara sitt uppdrag. Enligt Erdalan Shekarabi är en kommunreform nödvändig. Men när det gäller kommunsammanslagningar är han inte övertygad om att det är rätt lösning.

En lösning är ett utökat samarbete mellan kommuner, men det finns även andra tankegångar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista