Johan Andersson är projektledare inom offentlig gastronomi i Jämtland/Härjedalen
Johan Andersson är projektledare inom offentlig gastronomi i Jämtland/Härjedalen. Foto: Fredrik Alverland/SR.
Matfusk

Matfusk ger låga straff

Johan Andersson: Enorma pengar att tjäna på fusk
9:09 min

Livsmedelsverkets kontroller går framåt, men straffskalorna har inte hängt med i utvecklingen enligt Johan Andersson som är projektledare inom offentlig gastronomi i länet.

Förra veckan kom nyheter om det gotländskt företaget Gothemsgårdens köttfusk, och så utnämndes Årets matbluff där Valio sålt laktosfri kefir dyrt till laktosintoleranta, samtidigt som man i hemlighet sålt exakt samma laktosfria kefir billigt i det vanliga sortimentet.

Johan Andersson är projektledare inom offentlig gastronomi i Jämtland/Härjedalen och han menar att en stor anledning till matfusk är att straffskalorna inte hängt med i utvecklingen.

– Blir man påkommen med fingrarna i syltburken så får man inte några speciella straff, det finns enorma pengar att tjäna på det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".