Per Åsling (C) riksdagsledamot i talarstolen
1 av 2
Per Åsling (C), en av de riksdagsledamöter från Jämtlands län som träffar SJ för att diskutera tågtrafiken. Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Nattåget på Östersunds station
2 av 2
Nattåget på Östersunds station. Foto: Johanna Svensson/ Sveriges Radio
Kommunikationer

Jämtlänningar kräver bättre tågtrafik

3:23 min

Ett stort länsuppbåd ska  vid ett möte i Stockholm på tisdagen sätta press på SJ för bättre tågtrafik till och från länet.

Per Åsling (C), Saila Quicklund (M), Kalle Olsson (S) och Anna-Caren Sätherberg (S) står bakom inbjudan till tisdagseftermiddagens möte.
De backas upp av regionen, samt flertalet personer från turistnäringen och det politiska styret i Åre kommun.

Från SJ medverkar både vd Crister Fritzson och ordförande Jan Sundling.

– Nu måste det bli slut på SJ:s nedmontering av trafiken till Jämtland. SJ behandlar Jämtland som en utflyttningsbygd, så är det inte. Vi har en väldigt positiv utveckling inom många områden, inte minst turistnäringen, säger Per Åsling (C).

Han tror att länsuppbådet har stora förutsättningar att påverka SJ.

– Jag utgår från att SJ tar till sig av det här nu när vi visar på en så stor uppbackning från från näringen, politiker och myndigheter.

Bör SJ få ett tydligare samhällsuppdrag?

– Är det så att SJ:s uppdrag ska förändras för att uppnå det vi vill, då är jag beredd att agera mot SJ:s ägare, det vill säga regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista