Kerstin Enflo
Ekonomihistoriker Kerstin Enflo har forskat på de regionala klyftorna i Sverige. Foto: Niklas Zachrisson/Sveriges Radio
Ekonomi

Jämtlands län ökar mest i välståndsligan

Forskare: Jämtland hade en bottenplacering
6:41 min

Jämtlands län är ett av de län som ökat mest i välståndsligan de senaste 30 åren. Det visar en ny forskning av ekonomihistorikern Kerstin Enflo vid Lunds universitet.

Samtidigt har de regionala klyftorna i Sverige ökat och är nu nere på 1930- talets nivå. Det handlar om både BNP per capita och befolkningstäthet.

Framförallt är det Stockholmsregionen som drar ifrån resten av landet beroende på att Sverige gått in i en mer kunskapsbaserad ekonomi.

– Det jag kan se är att Jämtland hade en bottenplacering år 1980. Då var skillnaderna i BNP per capita historisk små. Så det var kanske inte så allvarligt för Jämtland. Men dom ligger längst ner i ligan om jag rankar länen. Då var Jämtlands BNP ungefär 85 procent av det nationella snittet, säger ekonomihistorikern Kerstin Enflo vid Lunds universitet.

– Idag är Jämtlands BNP per capita ungefär lika genomsnittlig som Sveriges BNP i stort. Det innebär en kraftig klättring i ligan. Vad det har att göra med, det hade det varit intressant att höra jämtlänningar svara på det, säger hon. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".