Eldslågor. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Bränder

Fler låter fotoalbumet brinna inne

Plånboken är det föremål som flest räddar om det börjar brinna i hemmet. Det traditionella fotoalbumet har halkat ner på andra plats enligt en färsk undersökning.

Kvinnor och män prioriterar olika. Fler kvinnor vill rädda smycken medan män prioriterar hårddiskar och datorer.

Nu är den tid på året då allra flest bränder inträffar och det är försäkringsbolaget If som har frågat omkring 4 000 svenskar vad de skulle ta med sig från sitt hem om det skulle börja brinna. Plånbok, nycklar och bankkort hamnar på delad förstaplats. 33 procent av de tillfrågade svarar att dessa är viktigast att rädda.

– Saker som har stort ekonomiskt värde brukar traditionellt hamna högt upp på listan. Men även om bankkortet är värt mycket är det inte alls lika svårt att ersätta som foton och annat personligt, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Fotoalbumet, som av tradition brukar vara det första föremålet de flesta vill rädda om det börjar brinna, har halkat ner på en andraplats. Knappt 20 procent skulle rycka med sig det.

– Foton har för många ett högt emotionellt värde, men idag lagras många bilder digitalt. Det förklarar nog att många skulle ta med sig en extern hårddisk ut om det brinner, säger Caroline Uliana.

Nästan dubbelt så många kvinnor som män svarar att fotoalbumet är viktigast. Fler kvinnor än män tycker också att smycken är väsentliga att rädda. Extern hårddisk och dator eller Ipad är mer betydelsefulla bland män än bland kvinnor.

Trots att man kan behöva en telefon för att ringa larmcentralen är det inte många som tycker att mobilen är betydelsefull att hämta. Endast 7 procent svarar att de tycker att den vore viktigast.

(Källa: If)

Vad skulle du rädda undan elden? Mejla eller kommentera hos P4 Jämtland på Facebook!

Vad som räddas när det brinner:

  • Plånbok, nycklar, bankkort 33%
  • Foton/fotoalbum 18%
  • Extern hårddisk 9%
  • Mobilen 7%
  • Bärbar dator/Ipad 7%
  • Bilnyckeln 3%
  • Smycken 2%
  • Pass 1%


(Källa: If)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista