Plaza Restaurant är en av de första krogarna i Östersund att få Krogar Mot Knarks certifiering.
Plaza Restaurant är en av de första krogarna i Östersund att få Krogar Mot Knarks certifiering. Foto: Filip Kruse/Sveriges Radio.
Droger

Krafttag mot knark på krogen

Krogägarna: Här är det inte välkommet
0:27 min

Användandet av droger har ökat i Östersund, enligt polisen. Nu går kommunen, polisen och krogägarna samman och ansluter sig till det nationella nätverket Krogar Mot Knark.

I den första omgången är det tre krogar som certifieras enligt nätverket Krogar Mot Knarks regler. Johnny Jonsson är vd på Scandic City Plaza Restaurant och han tycker att det är viktigt att tydligt ta avstånd mot droganvändningen.

– Vi är ett nätverk som tar stark avstånd mot knark på krogarna så att man vet att här är det inte välkommet, säger Jonny Jonsson.

Krogar mot knark finns i ett 60-tal kommuner i landet. Först ut att certifieras i Östersund är förutom Plaza, även restaurangerna Marité och Oscars. Fler krogar är på gång och kommunens mål är att samtliga restauranger och krogar med serveringstillstånd, totalt över 90, till slut ska ansluta sig.

Certifieringen innebär bland annat att krogarna ska arbeta närmare polis, utbilda personal och upprätta tydliga handlingsplaner för arbetet mot droger.

Trenden i Östersund är tydlig under de senaste åren. 2014 anmäldes 780 narkotikabrott. Den siffran hade förra året stigit till 1 234 anmälningar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".