Tomas Blom, skolchef i Ragunda kommun. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio.
Lösningen där lärare får gå upp i arbetstid när rekryteringen av nya lärare misslyckas håller inte på sikt, säger Tomas Blom, skolchef i Ragunda kommun. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio.
Lärarrekrytering

Ragunda testar nya grepp mot lärarbrist

3:21 min

Skolorna i Ragunda vill knyta till sig lärarstudenter för att avhjälpa lärarbristen. De får chans att jobba extra och pengar till studentlitteratur.

Lärarbristen börjar bli ett allvarligt problem för skolorna i länets glesbygdskommuner.

Ragunda kommun har inga eller få sökande när tjänster ska tillsättas.

Nu vill Ragunda knyta till sig lärarstudenter från kommunen för att komma till rätta med lärarbristen. De ska få arbete på skolan medan de utbildar sig och ska även få ekonomisk stöd till studentlitteratur och övernattning.

Nu får de ordinarie lärarna gå upp i arbetstid. På sikt är den lösningen ohållbar, säger Tomas Blom, skolchef i Ragunda.

– Lärarna får hjälp av assistenter i klassrummet, det är pensionärer och annan personal som har erfarenhet från arbete i skolan, men det är inte alltid vi får tag på sådan personal heller, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista