Per Claréus, lärare på hansåkerskolan i Stugun. Foto: Peter Söderlund/Sveriges radio.
Per Claréus, lärare på Hansåkerskolan i Stugun, tror att det är en bra idé att knyta upp lärarstudenter från orten. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio.
Personalbrist

Lärare i Stugun går upp i arbetstid för elevernas skull

5:37 min

När rekryteringen av nya lärare misslyckas väljer nu lärare på Hansåkerskolan i Stugun att gå upp i arbetstid för elevernas skull.

Per Claréus som undervisar i svenska, engelska och tyska på Hansåkerskolan i Stugun välkomnar lösningen.

– Jag tycker det är vettigt. I grund och botten handlar det om att elever ska ha så bra förutsättningar som möjligt när de är här i skolan. Slår man ut läraryrket över ett helt år blir det kanske mer arbete under vissa perioder, säger han.

Ett stort bekymmer för skolor i glesbygden är att nya lärare slutar efter några år och börjar jobba i skolor i större kommuner.

För att hitta lärare som vill stanna ska Ragunda kommun knyta till sig lärarstudenter som har anknytning till kommunen. Även denna lösning välkomnar Per Claréus.

– Historiskt sett har det varit svårast att hitta lärare i glesbygden. Jag tror att det är rätt tänkt av kommunen, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista