Marie Strömbeck
Marie Strömbeck på besök vid en av skolorna i Nicaragua som JIDCA jobbar för. Foto: Privat
Stafettgästen

Möt äventyraren Marie Strömbeck från Vålådalen

38 min

Marie Strömbeck från Vålådalen är "lektanten" som öppnar upp för äventyr och magiska naturupplevelser i sitt jobb. Möt henne som stafettgäst i P4 Jämtland.

Marie Strömbeck lämnade sin hemort Brösarps backar på Österlen i Skåne 1984 för att säsongsjobba som servitris i Vålådalsfjällen i tre månader. De tre månaderna i Vålådalen har idag blivit 32 år. Ända sedan barnsben har äventyr och naturupplevelser stått högt på schemat och hon fann sitt paradis i Vålådalsfjällen. Hon bröt till och med sin förlovning med killen i Skåne för att hon ville stanna i fjällvärlden.

Idag brinner hon för sin bygd. Hon jobbar mycket ideellt för turismen och leder olika sorters fjällturer. Äventyr blir det också på jobbet. Marie jobbar som assistant expedition leader, eller "lektant" som hon säger, på Hurtigruten.

Helt ideellt driver hon också en världsbutik i Vålådalen för den jämtländska föreningen JIDCA, som arbetar med olika projekt för att hjälpa människor i utsatta länder. Genom åren har Marie varit i både Nicaragua och Guatemala där JIDCA driver olika samarbetsprojekt. På hemmaplan försöker hon också påverka samhället för att hjälpa utsatta i JIDCAS samarbetsländer. Inom kort väntas hennes medborgarförslag bli verklighet, att Åre kommun blir en Fairtrade-märkt kommun.

Klicka på ljudet och hör hela mötet med Marie Strömbeck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista