riksdagsledamöter AnnaCaren Säther och Saila Quiklund
Riksdagsledamöterna AnnaCaren Sätherberg (S) och Saila Quiklund (M). Foto: Privat
Regionindelning

Svagt underlag för debatt om storregion menar riksdagspolitiker

0:54 min

Riksdagspolitiker från Jämtlands län är kritiska till att det saknas både underlag och dialog kring planerna på nya storregioner. 

Snart kan begrepp som Jämtlands län och Region Jämtland Härjedalen vara historia, men det saknas underlag för att man ska kunna tycka till om hur regionen ska se ut i framtiden menar länets riksdagsledamöter Saila Quicklund (M) och Anna-Caren Sätherberg (S).

Mycket tyder på att regeringen kan få förslag på att bilda en storregion av de fyra norrlandslänen som ska ersätta den nuvarande länsindelningen. Den nya indelningen kan bli verklighet redan 2019.

Saila Quicklund och Anna-Caren Sätherberg tycker att det saknas dialog i frågan och att det därför är svårt att ta ställning till förslaget.

– Det är jättesvårt att ta ställning när vi inte vet förutsättningarna, vi saknar underlag för det här, säger Saila Quicklund.

Anna-Caren Sätherberg säger att hon trodde att frågan om en ny regionindelning i Sverige var lagd på is, men att den nu bubblar igen.

– Ska man gå på förslaget om ett Stornorrland måste man också beskriva hur vi ska ha det med kommunikationer, det finns lite frågor att besvara innan man kan tycka någonting, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista