Nattåget på Östersunds station
Tågtrafiken till Jämtland diskuterades vid möte i riksdagen idag. Arkivbild: Johanna Svensson/ Sveriges Radio
Tågtrafik

Stormöte med SJ gav inga besked om fler nattåg

16 min

Näringslivet kräver standardhöjning och fler avgångar samtidigt som SJ efterlyser bättre samarbete med lokala aktörer. Möte ledde inte till förändring direkt.

Länets fyra riksdagsledamöter hade bjudit in SJ:s vd Crister Fritzson till riksdagen på tisdagen för att prata om persontrafiken till Jämtlands län.

SJ har beslutat att skära ner på nattågstrafiken till och från länet och då främst under högsäsongerna och SJ vill även ändra dagtågen så att de går via Sundsvall.

Vid mötet var 20-talet inbjudna, som regionföreträdare, länsstyrelsen, kommunrepresentanter, turistnäringen med flera.

SJ:s vd Crister Fritzson deklarerade att de är beredda att satsa på Jämtland tillsammans med näringslivet och regionen. Däremot blir det inga fler nattåg.

Per Åsling (C) riksdagsledamot förklarar att dagens möte är början på ett samarbete som nu ska dra igång.

Åre har under de tre senaste åren haft 30 procent ökning under barmarkssäsongen samtidigt som SJ har sänkt antalet resenärer med ungefär 50 procent.

– Det är en ologiskhet som inte ska kunna finnas, anser Therese Sjölundh som är vd för Destination Åre.

SJ:s vd Crister Fritzson vill upprusta hela vagnflottan, men kräver samtidigt bättre samarbete med lokala aktörer och vill integrera boende och resor samtidigt. Det är mellan säsongerna som SJ vill ha fler resenärer.

Therese Sjölundh vill att fler ska åka tåg till västra Jämtland och arbetar nu med att få flera flexibla bytesdagar. Samtidigt ställer Destination Åre krav på SJ. 

– Jag har skickat bollen tillbaka till SJ att produkten måste förbättras. Den måste fungera och vara trovärdig, säger Therese Sjölundh.

Hon anser även att dagens möte belyste problemen och SJ signalerade att de är villiga att investera och göra produkten bättre.

SJ:s vd Crister Fritzson anser att dagens stormöte belyste de utmaningar som finns och det krävs ett gemensamt arbete.

– SJ kan inte lösa detta ensam, vi måste ha med näringen, turism med mera med oss, säger SJ:s vd till P4 Jämtland.

Det ska bli ett uppföljande möte inom snar framtid.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista