Stephen Jerand, polisområdeschef Jämtlands län. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio.
Stephen Jerand, polisområdeschef i Jämtlands län. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio
Asylpolitik

Stephen Jerand: Vi klarar inte att utvisa så många

3:16 min

Regeringen har aviserat om att så många som 80 000 av de asylsökande som kom till Sverige under 2015, kan komma att utvisas. Praktiskt omöjligt, menar länets polisområdeschef Stephen Jerand.

Redan i dag gömmer sig så många som mellan 20 och 22 000 människor illegalt i Sverige. Flera av dem finns i länet, men polisen har begränsade resurser att hitta personerna.

– Vi har ingen särskild enhet som letar efter människor. Det sker inom vår kärnverksamhet. Gränspolisen, som redan nu är hårt ansträngd, gör en del. Men det är långt kvar innan polisen skulle kunna hantera några större volymer, säger Stephen Jerand.

Så att utvisa så många som 80 000 människor, vilket inrikesminister Anders Ygeman aviserade om i slutet av januari, ser han som en omöjlig uppgift.

– Är det sådana volymer så är det en arbetsuppgift som vår nuvarande organisation inte klarar av.

Varför inte?

– Det skulle bli logistikproblem. Dels ska vi hitta igen människorna och arrangera transporter. Och flera kommer också undanhålla sig från att bli utvisade. Det är en erfarenhet vi har sedan tidigare.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista