Kai tror att många av de som inte får asyl, kommer stanna kvar i Sverige och jobba illegalt. Foto: Simon Gunnholt/ Sveriges Radio.
Kai tror att många av de som inte får asyl, kommer att stanna kvar i Sverige och jobba illegalt. Foto: Simon Gunnholt/ Sveriges Radio. Foto: Simon Gunnholt
Asylpolitik

16-årige Kai: De kommer att gömma sig och ta svarta jobb

2:42 min

Om det blir många asylsökande som utvisas från Sverige kommer de att stanna ändå och jobba svart. Det menar Kai från Irak som riskerar utvisning.

Kai är 16 år och har levt i Sverige i två år. Nu riskerar han att utvisas.

- Men jag lämnar Sverige i så fall. Jag vill inte leva här utan personnummer, säger han.

Kai kom till Sverige med sin mamma från krigets Irak. Nu går han i skola i Östersund och trivs med livet. Men i bakhuvudet finns hela tiden den asylansökan som just nu utreds hos Migrationsverket.

- Vi vet inte om vi får stanna eller inte. Jag var orolig förra året, men jag är inte så orolig längre. Men min mamma är orolig, säger han.

Han har precis som många andra hört regeringens utspel om att hela 80 000 av de människor som sökte asyl i Sverige under 2015, kan bli utvisade.
Men Kai tror att de flesta kommer att stanna i Sverige ändå.

- De kommer gömma sig och ta svarta jobb. Och polisen skulle inte hitta dem eftersom de saknar personnummer och adress, säger han.

Själv kommer Kai att lämna Sverige om hans ansökan om asyl avslås.

- De människor som lever utan personnummer jobbar svart och väldigt hårt, för nästan ingen lön. Om jag måste lämna Sverige så gör jag det, säger han.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista