Aida Halziadic är på besök i Östersund.
Alla kommuner måste börja bidra och ta emot flyktingar, menar Aida Halziadic. Foto: Foto: Marcus Ericsson/TT
Skolpolitik

Nyanlända ungdomar innebär utmaning för gymnasieskolorna

1:03 min

Sveriges gymnasieminister, socialdemokraten Aida Hadzialic, besökte på onsdagen Östersund.

Aida Hadzialic besökte Östersund bland annat för att träffa elever som läser på olika yrkesprogram och från skidgymnasiet.

Under 2015 kom 40 000 flyktingar i gymnasieålder till Sverige. Det innebär utmaningar, menar Aida Hadzialic.

– Det kommer att ställa stora krav på oss i politiken. Vi vet att det som heter språkintroduktion, alltså förberedelseklasser för nyanlända, kommer att bli de snabbast växande programmen i gymnasiet. Fixar vi detta så kommer vi göra både individer och vår arbetsmarknad en stor tjänst, säger hon.

Det stora antalet nyanlända är också ojämnt fördelat mellan kommunerna. I Ragunda, till exempel, har antalet ungdomar i gymnasieålder ökat med över 30 procent under det senast året. För att skolorna ska kunna mäkta med krävs det en jämnare fördelning, menar Aida Hadzialic.

– Framför allt måste vi se till att fördelningen av nyanlända i kommunerna blir mer jämn. Problemet är att vissa kommuner tar väldigt stort ansvar medan andra har valt att inte ta ansvar över huvud taget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista