Anita Gottås Löjdahl
Anita Gottås Löjdahl från Marieby är nöjd med behandlingen efter sitt cancerbesked. Foto: Fredrik Alverland/Sveriges Radio
Världscancerdagen

Cancerbeskedet var som ett slag i magen

0:45 min

För Anita Gottås Löjdahl började det med en helt vanlig mammografiundersökning - idag uppmärksammas Världscancerdagen. 

Allt gick väldigt fort för Anita efter att diagnosen var ställd. Provtagningar och samtal med läkare gick i ett rasande tempo, det var nästan som att ha ett heltidsjobb.

Inom ett par veckor var hon opererad och ett av hennes minnen från den tiden var när hon i samband med uppvaknandet fick träffa en annan, före detta patient, som presenterade sig med namn. Åtta år tidigare hade hon opererats, men jobbade nu som vanligt. Den tanken har stannat kvar hos Anita som en positiv målbild.

Anita och hennes make driver stuteri tillsammans och hon tänker inte så mycket på hur sjukdomen påverkar livet och framtiden. Hon menar att hennes positiva inställning bidrar till att hon mår bättre. I slutet av behandlingen ringde en tjej som hon har gemensamma bekanta med, bara för att peppa, dom har fortfarande inte träffats, men hon säger att det var ett fantastiskt stöd när det var jobbigt. 

Kan jag hjälpa någon annan så gör jag gärna det

Nu tänker hon inte så mycket på cancern, det enda som påminner henne är mediciner som ger tråkiga biverkningar i form av ledvärk och viktuppgång. 

Hör hela inslaget nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista