Myggarten Aedes geniculatus, den silvertecknade trädhålsmyggan.
Myggarten Aedes geniculatus, den silvertecknade trädhålsmyggan som sprider Zika-viruset. Foto: Anders Lindström/SVA/TT
Smittskydd

Risken för myggsmittor ska kartläggas

Nu ska svenska myndigheterna öka beredskapen inför den ökade risken för att myggor av olika slag sprider sjukdomar i landet.

Det omtalade Zika-viruset är det senaste av allvarliga farsoter som myggor kan föra vidare.

Sjukdomar som sprids av fästingar, myggor och andra insekter förväntas öka i Sverige.

Därför ska nu SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, tillsammans med andra myndigheter utveckla metoder för att beräkna risker och platser för myggangrepp.

Bland annat ska man ta reda på vilka faktorer som skapar stora myggbestånd, hur populationen ser ut över säsongen och hur antalet insekter varierar med växlande väder.

Flera exotiska myggor har redan etablerat sig i Europa och dom sprider sig norrut med nya smittämnen.

Två orsaker som ökar risken för att vi får in nya myggarter och smittor i landet är klimatförändringar och globaliseringen.

Projektet ska titta på vilka faktorer som skapar stora myggbestånd, hur populationen ser ut över säsongen och hur antalet insekter varierar med växlande väder.

Även nya smittämnen tillkommer, till exempel har sjukdomen West Nile feber etablerat sig i södra Europa. Den har även påvisats i myggor så långt norr ut som i Tjeckien.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista