Jörgen Leding, Migrationsverket
Jörgen Leding, enhetschef på Migrationsverket i Östersund. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek/Sveriges Radio.
Asyl

Oklart vad Migrationsverkets prognos innebär för Jämtlands län

0:47 min

Migrationsverket har kommit med en prognos för hur många asylsökande som kan tänkas komma till Sverige i år. Prognosen innebär ett fortsatt hårt arbete för Migrationsverket i Östersund.

Under torsdagen presenterade Migrationsverket sin prognos för hur många asylsökande Sverige kommer att ta emot under 2016.

Prognosen är väldigt osäker men uppskattningen är att mellan 70 000 och 140 000 asylsökande kommer till Sverige i år. Men huvudscenariot är att det blir cirka 100 000.

Det finns ingen prognos för hur många människor som kan tänkas komma till Jämtlands län.

– Vi förbereder oss på att fortsätta jobba hårt och vi vidtar de åtgärder vi kan för att hitta boenden, säger Jörgen Leding enhetschef på Migrationsverket i Östersund berättar hur det här påverkar deras arbete.

Det finns ingen angiven siffra av hur stor del av de asylsökande som Jämtlands län ska ta emot, hur många som kommer till länet beror på hur många boendeplatser det finns.

– Här har vi redan förra året tagit mycket av det boenden som finns att uppbringa, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista