Kor betar i hage
1 av 3
I Jämtlands län är 120 mjölkbönder anslutna till mejerijätten Arla som gör stora organisationsförändringar. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Uppdrag granskning har undersökt hur Arla har spenderat pengar på flådig representation trots att mjölkkris råder.
2 av 3
Uppdrag granskning har undersökt hur Arla har spenderat pengar på flådig representation trots att mjölkkris råder. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Fil från Arla
3 av 3
Foto: PERNILLA ANTH JACOBSSON/SVERIGES RADIO

Arla byter ut hela koncernledningen

Arla byter ut hela sin koncernledning. Samtidigt meddelar mejerijätten stora organisationsförändringar som innebär att 500 jobb försvinner.

I Östersund pågår vid lunchtid ett krismöte på länsresidenset där man diskuterar Arlas framtid i Jämtland. Med på mötet finns kommunledningen och representanter för Arla samt landshövding Jöran Hägglund.

Samtidigt meddelar Arla att hela koncernens ledning byts ut och 500 jobb försvinner.

– För att vi även i framtiden ska vara en högt efterfrågad partner för våra kunder är det nödvändigt att förbättra vårt arbetssätt, säger Arlas koncernchef Peder Tuborgh i ett pressmeddelande.

Han hänvisar till en tuffare internationella konkurrens, lägre mjökpriser i Europa och en svag tillväxt. Med detta i ryggen heter det att organisationen behöver "bli mer snabbfotad och kostnadseffektiv".

Den största förändringen är då att hela koncernledningen för Arla byts ut samt att 500 av koncernens 7 000 tjänstemän får gå.

Enligt Arla är det inte bestämt på vilka platser som de 500 tjänsterna försvinner. Arla har produktion och försäljningskontor i 30 länder och globalt är 19 000 anställda i koncernen.

Det är sedan länge känt att mjölkbranschen i allmänheten och bönderna i synnerhet har det tufft. I höstas meddelade regeringen att man skulle skjuta till 100 miljoner kronor för att stötta svenska mjölkbönder.

Ekot/P4 Jämtland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista