Man framför fönster
1 av 2
"Vi har fått uppmärksamhet på den internationella arenan.", säger forskningsledaren Hans-Christer Holmberg. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges Radio.
Mittuniversitetets huvudbyggnad - gamla A 4:s kanslihus. Mars 2010. Foto: Emelie Andersson
2 av 2
Östersundsstudien genomfördes på Vintersportcentrum vid Mittuniversitetet i Östersund. Foto: Emelie Andersson/Sveriges Radio
Forskning

Östersundsstudien kan lösa forskningsgåta

2:30 min

Forskare i Las Palmas, Lund och Östersund kan vara ett nytt ämne på spåret. Ett relativt outforskat ämne som sägs påverka ämnesomsättningen och kan få betydelse för idrottare, diabetiker och överviktiga.

Allt började i Östersund för snart sex år sedan, då 15 överviktiga män skickades ut på vandring utan mat i fyra dagar.

Nu har upptäckterna fått genomslag världen över, vilket inte hör till vardagligheterna för professor Hans-Christer Holmberg.

– I vetenskapens värld går det här numera under benämningen Östersundsstudien. Det är jättestort, säger han.

– Det är internationella arenan och det är saker som vi har genomfört här i Östersund och fått stort genomslag för internationellt. Det är jättehäftigt. 

De senaste tre åren har tio forskare jobbat heltid med studien. På Mittuniversitetet i Östersund, Lunds universitet och i Las Palmas. En forskningsrapport är publicerad och fler är på gång under året.
Studien har även uppmärksammats utanför akademin. 

– Omnämnd i många olika spännande sammanhang, som exempelvis i New York times och Herald Tribune. Den har satt fart på en diskussion.

Modellen som Hans-Christer Holmberg pratar om handlar om att ta reda på vad som händer i kroppen då vi tränar samtidigt som vi fastar.
Därför skickades för några år sedan ut 15 män på vandring nio timmar per dag utan mat.

För östersundsforskarna är huvudgrejen att hitta metoder
för toppidrottare att maxa sin prestation.

För forskarna på diabetescentrum i Lund är det även intressant att hitta
metoder för hjälpa diabetiker och överviktiga, och därför började samarbetet enligt doktoranden Ola Ekström.

– Det de gjorde i den här Östersundsstudien var väldigt intressant för oss. På väldigt kort tid fick de här personerna att tappa väldigt mycket fett. Vi är väldigt intresserade av sådana här extrema situationer för att se vad som händer i kroppen, säger han

Varför är det intressant? Du beskriver ju sjuka personer eller personer med olika diagnoser?

– Det är intressant i det långa loppet för att försöka hjälpa de här sjuka personerna och få en komplett bild av utvecklandet av diabetessjukdom och i slutändan behandling också. 

Genom att ha upprepat varianter på de försök som gjordes i Östersund
tror man sig nu ha hittat ett ämne som kan ha avgörande inverkan på vår ämnesomsättning.

Vilket ämne de handlar om, det vill varken Hans-Christer Holmberg eller Ola Ekström säga något om.

– Nej jag kan inte säga det, men det är helt klart att det är någonting spännande här som vi är på spåret, säger Hans-Christer Holmberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista