En lagbok och en varg. Foto: TT
En lagbok och en varg. Foto: TT
Vargjakt

Jägareförbundet vill inrätta en domstol för rovdjursärenden

Jägarförbundet: Vi kan inte hamna i den här situationen år efter år
1:08 min

Svenska Jägareförbundet tycker att det behövs en ny form av domstol i landet som hanterar överklaganden om jakt på stora rovdjur. 

Det görs mot bakgrund av att vargjakt upprepade gånger skjutits upp på grund av överklaganden.

– Det måste ju till en förändring. Högsta förvaltningsdomstolens dom ställde ju till det i årets vargjakt eftersom den kom 18 december precis före jakten, säger Gunnar Glöersen, som är rovdjursansvarig på Svenska Jägareförbundet.

Gång på gång överklagades årets licensjakt på varg och för att slippa samma situation de kommande åren vill nu Jägareförbundet se en förändring. Glöresen menar att förbundet förutsätter att man går på den linje som högsta förvaltningsdomstolen tidigare föreslog – att inrätta en domstol som överprövar alla beslut som gäller stora rovdjur. 

– Och det för att vi inte ska hamna i den här situationen år efter år att jakttiden hinner går ut under överprövning, säger han. 

Men kommer det att gå? Som det är nu så tar det aldrig slut med olika parter som ska yttra sig?

– Det är därför det är viktigt att man sätter en deadline och en domstol som provar det. Då kommer man ju också att få en vägledande dom som i sig innebär att framtida beslut inte kommer att inhiberas, säger Gunnar Glöersen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".