Håkan Nilsson
Håkan Nilsson är en av Arlabönderna från Jämtland som menar att pratet om vad som är lokalproducerat eller inte lätt blir lite skevt. Foto: Emelie Andersson/Sveriges Radio
Jordbruk

Mitt i mjölkkrisen - oenighet om vad lokalproducerat är

Mjölkbonde: De jämtländska bönderna producerar lokalt
7:54 min

Lokalproducerat eller inte, Arla eller Norrmejerier. Den frågan lär inte lösas i en handvändning men den dryftades i dag då mjölkbönder från länet uppvaktade livsmedelsjätten Coop i Östersund.

Mjölkbondekris - ett sammansatt ord som varit på tapeten ett bra tag nu. På två år har priset på mjölk sjunkit från nästan 4 kronor till dagens 2.60! Det här gör att en del bönder lägger ner sina gårdar eller går i konkurs.

Samtidigt pågår en diskussion om vad som är närproducerat eller inte där Arlas medlemmar i länet inte är helt överens med Norrmejerier. 

På måndagen besökte Jämtländska bönder Coop Forum i Östersund för att prata om det faktum att Coop väljer bort en del av bondekooperativet Arlas produkter till förmån för just Norrmejerier.

- Vi vill påpeka att de jämtländska bönderna producerar lokalt. Vi är 120 mjölkbönder från länet i kooperationen Arla, Norrmejerier har åtta stycken som levererar, säger Håkan Nilsson mjölkbonde från Ås.

I grunden handlar problemet om ett världsmarknadspris som är mycket lågt.

- Ska du handla så lokalt som möjligt ska du handla från det kooperativ som din närmsta bonde är knuten till, säger Håkan Nilsson.

Det handlar också om politiska beslut och en nationell livsmedelsstrategi.

- Vill man ha en levande landsbygd, en större del självförsörjning av mat så går det att driva jordbruk även i framtiden tror Håkan Nilsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".