nötchokladsemla, hälsosemla och originalsemla semla semlor
Kajsa Landén bjuder på nötchokladsemla, hälsosemla och originalsemla. Foto: Fredrik Alverland/Sveriges Radio
Bakning

Kajsa Landén bjuder på semmelbonanza

10 min

En semla ska vara lagom stor, fluffig i konsistensen och kräver tålamod för att skapa. Kajsa Landén bjuder på tre av sina favoritversioner denna högtidsdag.

Kajsa Landén har bakat en hälsosemla, en originalsemla och en semla med fyllning av hasselnötschoklad.

Semlor
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50g jäst
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
150g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl

Mandelmassa
200g mandel
200g socker

Hälsosemla
3 ägg
5 msk sukrin eller stevia strö
1 liten skvätt grädde
2 msk kokosnötsmjöl
2 dl mandelmjöl
2,5 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1,5 tsk kardemumma

Fyllning
6 msk grädde
2 dl mandelmjöl
3 msk sukrin eller stevia strö

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. 
Visa ägg och stevia poröst, häll sedan i alla andra ingredienser och rör till en deg. Låt stå cirka fem minuter, forma sedan fem bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 20 minuter, låt sedan svalna. Blanda ingredienserna till mandelmassan. Dela bullarna och lägg en klick fyllning i varje. Toppa med spritsad grädde. Ät och njut! 

Nötchokladkräm
300g hasselnötter
1 tsk vaniljpulver
2,5dl florsocker
0,3tsk salt
1dl kakao
3msk neutral olja.

Gör så här:
Rosta hasselnötterna i cirka 15 minuter i 200grader tills de fått bra med färg och doftar fantastiskt. Gnugga dem hårt i en handduk till det mesta av skalen lossnar.
Mixa nötterna tills det börjar tränga olja ur dem och det blir en smidig pasta. Det tar några minuter, men ge inte upp!
Blanda i resten av ingredienserna och vispa ihop på högsta effekt med elvisp. Häll massan i en burk med tätt lock. Håller sig fin i en månad.

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista