En polis övervakar kön av ankommande flyktingar vid Hyllie station utanför Malmö.
Den fjärde januari införde Sverige id-kontroller vid gränspassagerna från Danmark. Foto: Johan Nilsson/TT
Integration

Myndigheter rustar för ökad invandring

På tisdagen samlades företrädare från bland annat myndigheter och regeringen i Östersund för att diskutera integrationsfrågan.

På en konferens i Östersund samlades företrädare för Jämtlands län, olika myndigheter och regeringen för att diskutera integrationsfrågan.

– Vi vet ju att prognoserna inte lär innebära att det kommer färre. Vi måste var mer förberedda och arbeta ännu mer effektivt med detta, säger Susanna Löfgren, länsråd i Jämtland.

Förra veckan presenterade Migrationsverket sin prognos för 2016, där myndigheten räknar med att mellan 70 000 och 140 000 nyanlända kan komma under året.

Erik Nilsson, statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet, menar att den stora osäkerheten i prognosen är en av myndigheternas största utmaningar framöver.

– Det är en svår fråga, även för regeringen. Mitt råd är väl att man ändå får försöka ta höjd för att det kan bli ett nästan lika stort mottagande som 2015, säger han.

Konferensen Sverige Tillsammans är ett regeringsinitiativ som startade med en nationell konferens och som nu följs upp på regional nivå.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista