Hovrätten nedre Norrland i Sundsvall. Foto:Christer Suneson
Hovrätten nedre Norrland i Sundsvall. Foto: Christer Suneson/ Sveriges Radio
Brott

Nya bevis i imamrättegång

0:46 min

Nya bevis som styrker att uzbekiska regimen kan ligga bakom mordförsöket på imamen Obid Nazarov i Strömsund har lagts fram.

På tisdagen inleddes hovrättsförhandlingarna mot den misstänkte uzbekiske torped som försökte skjuta ihjäl imamen Obid Nazarov i Strömsund i januari 2012.

Målsägande biträdet Marcus Lodin har lämnat in ytterligare bevis i fallet.

– Vi har lämnat in tre människorättsrapporter som visar på att den uzbekiska staten genom dess säkerhetstjänst ligger bakom det här. I de här rapporterna så nämnde dom attentatet i Turkiet och skriver att det är uppenbart att säkerhetstjänsten låg bakom attentatet i Strömsund. Dom nämner även historiska attentat och kopplar samman dom här händelserna, säger Marcus Lodin.

Han hoppas nu att hovrätten i Sundsvall till skillnad mot tingsrätten i Östersund går på linjen att den uzbekiska regimen ligger bakom mordförsöket.

– Att hovrätten skulle gå på en annan linje och att det skulle bli en mildare dom än den i tingsrätten, det ser jag inte kan komma, säger Marcus Lodin.

Målsägandebiträdet Marcus Lodin yrkar tillsammans med åklagaren Krister Petersson livstidsfängelse och utvisning för den åtalade mannen. Försvaradvokaten Jorge Concha vill att mannen ska frikännas.

Östersunds tingsrätt dömde mannen till 18 års fängelse och utvisning.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista