Små hus 25 kvadratmeter som Östersundshem köper in - ritning
1 av 2
Östersundshem köper in 100 mindre småhus av denna typ som ska hyras ut till nyanlända och studenter. Foto: Östersundshem/Husritarna.se
Östersundshem Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio
2 av 2
Kommunala bostadsbolaget Östersundshem bygger 100 nya bostäder för asylsökande och studenter i Östersund. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio
Bostad

100 nya bostäder för nyanlända och studenter

Östersundshem ska köpa in 100 Attefallshus. Det blir mindre småhus som tillfälligt kommer placeras i befintliga bostadsområden.

Husen ska hyras ut till nyanlända och studenter och bostadsytan kommer hamna på cirka 25 kvadratmeter.

– Vi vill skapa ett blandat boende, säger Tord Andnor, styrelseordförande för Östersundshem.

Projektet kommer att kosta cirka 70 miljoner kronor. Just nu pågår förhandlingar om finansieringen med Migrationsverket. Vad hyran kommer att bli är fortfarande inte klart.

Det är också oklart var bostäderna ska placeras. Till en början handlar det om 100 hus, men kan bli ytterligare 50 hus. 

– Husen kommer inte byggas på några åkrar utan i befintliga bostadsområden, säger Tord Andnor och betonar att det handlar om tillfälliga bostäder med tillfälligt bygglov på fem år.

Om allt går som planerat kan första bostaden vara inflyttningsklar första april.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista