Torg utanför Torvalla centrum
Kommunala Östersundshem säljer bland annat ut lägenheter i stadsdelen Torvalla. (arkivbild) Foto: Ingrid Marklund/Sveriges Radio
Bostad

Östersundshem säljer 1700 lägenheter

3:24 min

Kommunala bostadsbolaget Östersundshem säljer en tredjedel av sitt fastighetsbestånd till Rikshem.

Det är 1 698 lägenheter som säljs och de bostäder affären gäller ligger i Torvalla, Körfältet, Odenslund och Odensala. Det rör sig om 28 fastigheter och värdet av det bestånd som säljs är drygt 1,1 miljarder kronor, uppger Östersundshem.

Enligt nya ägaren Rikshem kommer hyresrätterna inte att göras om till bostadsrätter och hyresgästerna kommer därför inte att påverkas av försäljningen.

Försäljningen görs enligt Östersundshem för att kunna satsa på nyproduktion av bostäder - delvis i samarbete med Rikshem.

Östersundshem ska bygga 300 nya lägenheter tillsammans med Rikshem - 150 lägenheter var. Rikshem ska dessutom själva bygga 300 lägenheter. Totalt blir det 600 nya lägenheter.

Som ett led i arbetet mot att Östersunds kommun ska nå 65 000 invånare 2025 förväntas Östersundshem bidra med att bygga 1 600 nya lägenheter under en period av tio år. Mot bakgrund av det, en bostadskö som blir allt längre och den nuvarande flyktingströmmen har bostadsbolaget bestämt skynda på processen.

– Vi har bestämt oss för att öka produktionstakten de närmaste tre åren till cirka 300 lägenheter per år istället för 165, säger Östersundshems ordförande Tord Andnor (S).

Klicka på ljudfilen och hör Östersundshems ordförande Tord Andnor (S) och vd Daniel Kindberg från presskonferensen!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista