Vy över Storsjöns is utanför Vejmon där man planerar för storskalig fiskodling.
Vy över Storsjön utanför Vejmon där man planerar för storskalig fiskodling. Foto: Bo-Yngve Nilsson, Rödön
Fiske

Stor fiskodling i Storsjön oroar sportfiskare

3:50 min

Det finns mycket oro bland sportfiskare för den stora fiskodling som planeras väster om Rödön i Storsjön.

Företaget Bright Water Fish AB har fått tillstånd för att odla större mängder regnbåge och öring i ett cirka 1 000 x 200 meter stort vattenområde i Storsjön utanför Vejmon väster om Rödön.

Charlie Fredriksson, medlem i sportfiskeföreningen Jamttrollarna, och Bo-Yngve Nilsson från Rödön som representerar Sportfiskarna är båda oroliga för vd det kan leda till.

– Det finns ju flera problem. Det vi är mest oroliga för är naturligtvis fisket, säger Charlie Fredriksson.

Förrymd regnbåge stör både öring och harr på olika sätt, säger han. Oron gäller även smitta från förrymd fisk och han tillägger att det finns tecken på att fiskodling stört öringsfisket i till exempel Ströms Vattudal på grund av fiskodling där.

Liknande oro finns hos Bo-Yngve Nilsson i organisationen Sportfiskarna. Han nämner även risken att vattenkvaliteten i Storsjön försämras och är rädd för stora konsekvenser.

– Det här fina rekreationsområdet i Storsjön kommer att försvinna, säger han.

Det är Miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Västernorrland som har gett klartecken för fiskodlingen. En av remissinstanserna inför beslutet har varit länsstyrelsen i Jämtlands län, som i sitt yttrande tyckte att företaget Bright Water Fish AB skulle få avslag för sin ansökan.

– Ansökningshandlingarna var inte kompletta, säger Britta Munksten vid länsstyrelsens miljöskyddsenhet som ansvarar för det yttrandet

Det som saknades var utredningar om strömningsförhållanden och vad som händer när den reglerade sjön höjer och sänker sig.  Även utredning kring påverkan på fisken och påverkan på friluftsliv och närliggande vattentäckter saknas i ansökan, berättar hon.

– Det blir ju en väldigt stor odling och stora odlingar har ju påverkan på miljön, säger hon och ger exempel som algbildning och att fisk smiter ut från odlingarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista