Christer Siwertsson (M). Foto: Janne Mårdberg/Sveriges radio.
Christer Siwertsson (M). Foto: Janne Mårdberg/Sveriges radio.
Sjukvård

Regionråd försvarar höjning av patientavgift

Christer Siwertsson (M): Nödvändigt för ekonomi i balans
5:12 min

Region Jämtland Härjedalen får de högsta patientavgifterna i landet när avgifterna för ett öppenvårdsbesök höjs till 300 kronor. Det är beklagligt men nödvändigt, säger moderata regionrådet Christer Siwertsson.

Det blir dubbelt så dyrt att gå till läkaren i Region Jämtland Härjedalen efter att regionfullmäktige i går beslutade att höja patientavgifterna för sjukvården.

Ett besök inom öppenvården höjs till 300 kronor och 400 kronor i akuta fall.

Regionen får därmed de högsta patientavgifterna i landet - och det är beklagligt men nödvändigt säger moderaten och regionrådet Christer Siwertsson:

– Det är en nödvändighet. Det kan inte ha gått någon förbi att regionen har ett underskott på ungefär 600 miljoner kronor, säger Christer Siwertsson.

– Avgiften som vi har i dag sattes 2001, så priserna är inte uppjusterade på 15 år. Det är inte möjligt att återställa jätteunderskottet om inte alla hjälps åt, säger Christer Siwertsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".