Bilen tankas med biogas
370 miljoner norska kronor satsas i den nya anläggningen norr om Trondheim. Foto: Sveriges radio
Biogas

Norsk storproduktion av biogas stoppar inte Östersunds satsning

1:28 min

I veckan kom nyheten om att det satsas stort på en biogasanläggning norr om Trondheim. Men det kommer inte att påverka Östersunds och Sundsvalls planer på att bygga en egen anläggning.

370 miljoner norska kronor plöjs ner i en fabrik som ska tillverka drivmedel av fiskrens och biprodukter från pappersindustrin. En anläggning som ska räcka till 25 000 bilar.

– Det är fortfarande så att vi måste ta hand om matavfallet och det kommer inte den norska anläggningen göra. Den kommer inte byggas för att ta emot matavfall utan det kommer enbart vara fisk, säger Florian Stamm (MP), ordförande i miljö- och samhällsnämnden i Östersund. 

I slutet av februari hålls det första styrelsemöte i de nya prospekteringsbolaget som Östersunds och Sundsvalls kommun beslutat om att starta. Där målet är att få till biogastillverkning baserat på matavfall i regionen.

Florian Stamm (MP)  tror att marknaden kommer räcka till.

– Andra drivmedel kommer inte räcka till. Det behövs biogas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista