Anna-Maria Nilsson och Hanna Öberg
Anna-Maria Nilsson tillsammans med dubbla JVM-guldmedaljören Hanna Öberg. Foto: Emelie Andersson/Sveriges Radio
Skidskytte

Succémästerskapet lovar gott för svenskt skidskytte

Anna-Maria Nilsson: Helt otroligt, det var känslosamt
3:45 min

Det svenska juniorlandslaget i skidskytte gjorde succé på JVM i Rumänien. Hanna Öberg, Anna Magnusson och Sofia Myhr tände ljuset för svenskt skidskytte.

Det blev totalt fyra medaljer till Sverige under junior-VM:et i Rumänien i slutet av januari. Hanna Öberg tog två guld, i sprint och jaktstart, och Anna Magnusson körde hem ett brons i sprinten. Tillsammans med Sofia Myhr tog de också ett stafettsilver. 

– Jag blev faktiskt lite förvånad att hon lyckades så himla bra. Att hon skulle lyckas igen efter guldet i sprinten kändes helt otroligt, säger tränaren Anna-Maria Nilsson.

De svenska juniortjejerna stod för det bästa svenska JVM:et i modern tid och ingen svensk skidskytt har tidigare lyckats med bedriften att ta dubbla guld på junior-VM. Framgångarna ger ett hopp inför framtiden för svenskt skidskytte, som haft några tunga år med få toppresultat.

I våras återvände tränaren Wolfgang Pichler till det svenska skidskyttelandslaget och då blev det nya tag. Flera unga, nya och oerfarna skidskyttar plockades in i landslaget och svenska skidskytteförbundet har satt igång en satsning där målet är att få fram nya talanger som kan vara med och fajtas om medaljerna vid VM hemma i Östersund 2019. 

– Vi försöker att ha en bred grupp med aktiva och även låta dem som inte är med i ett lag få vara med på träningarna för att få så många som möjligt att träna så bra som möjligt. Det är svårt att veta när man är yngre om man kommer att orka hela vägen så vi har försökt ge så många som möjligt chansen att få vara med.

Hanna Öberg, Anna Magnusson och Sofia Myhr blev upplockade i landslaget för några år sedan. Då gick de bara på gymnasiet, men Anna-Maria tror att det har en stor betydelse att de tidigt fick komma med i laget. 

– Det var lite kontroversiellt att ta med så unga personer som fortfarande gick på gymnasiet då. Men det är klart att det spelar roll att de gjort ett bra jobb under flera år, det är inget som sker över ett halvår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".