Vaccination svininfluensa
Vaccinationsskyddet för svininfluensa har börjat avta. Foto: Emelie Andersson /Sverigesradio.
Svininfluensa

Fler svårt sjuka i årets influensa

Smittskyddsläkaren: Det är framför allt svininfluensa som går
0:44 min

Influensan har tagit fart i länet. Redan före jul noterades de första fallen, vilket är ovanligt. Och fler smittade behöver intensivvård.


Tre personer i länet har behövt intensivvård och det är fler konstaterade fall hittills i år jämfört med förra året.

– Det är framförallt svininfluensan som går nu. Man kan se att vaccinationsskyddet börjar avta och många är inte immuna längre, säger Micael Widerström smittskyddsläkare i Region Jämtland Härjedalen.

Enligt Micael Widerström är influensatoppen snart i topp.

– Det har ökat väldigt mycket sista veckorna, framför allt i södra Sverige. Men om några veckor är vi i kapp och då är toppen här.

Ett 50-tal personer i länet som provtagits för influensa har visat sig vara positiva, det är fler än vanligt. Sedan finns ett stort mörkertal, man får multiplicera en konstaterat smittad person med 100 eller 200. 

– Det blir en väldigt belastning på sjukvården. Folkhälsomyndigheten har rapporterat att ovanligt många behövt intensivvård. Många av dem har varit under 65 år och inte tillhört någon av riskgrupperna.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".