Man sitter framför dator.
1 av 2
Jonas Persson i Dvärsätt är en av sex personer som läser 13-18 veckor för att börja jobba som medicinsk sekreterare. Foto: Johanna Vackdahl/Sveriges Radio.
Närbild på en man som tittar in i kameran.
2 av 2
Jonas Persson har tidigare jobbat inom vården och läser nu Region Jämtland Härjedalens snabbutbildning till medicinsk sekreterare. Foto: Johanna Vackdahl/Sveriges Radio.
Sjukvård

Kritiserad snabbutbildning av medicinska sekreterare igång

Snabbutbildad: Det är visst patientsäkert
1:07 min

Region Jämtland Härjedalens snabbutbildning för att lösa den akuta bristen på medicinska sekreterare är nu igång.

Sex personer som jobbat med annat inom vården går nu 13-18 veckors betald utbildning för att direkt efteråt börja jobba som medicinsk sekreterare. Ett yrke som annars kräver två år i yrkeshögskola.

– Regionen behöver fler medicinska sekreterare och jag hakar gärna på för det är ett jättespännande yrke, säger Jonas Persson i Dvärsätt som är garanterad jobb efter snabbutbildningen.

Det var i höstas det hettade till i frågan. Region Jämtland Härjedalen var i desperat behov av fler medicinska sekreterare och kom då på lösningen att snabbutbilda annan vårdpersonal. Det retade gallfeber på medicinska sekreterare som lagt två år i skolbänken för att få sin titel och som menade att det inte är patientsäkert med snabbutbildad personal. Se länk nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".