Niklas Jakobsson, docent i nationalekonomi vid Karlstads Universitet och Mikael Svensson professor i tillämpad hälsoekonomi vid Sahlgrenska Akademin.
Niklas Jakobsson, docent i nationalekonomi vid Karlstads Universitet och Mikael Svensson professor i tillämpad hälsoekonomi vid Sahlgrenska Akademin. Foto: Foto: Christina Knowles/ Karlstad Universitet
Sjukvård

Höjda patientavgifter påverkar inte vårdbesök

0:48 min

Höjda patientavgifter leder inte till färre vårdbesök eller försämrad folkhälsa. Det visar en ny forskning som är gjord vid Karlstads universitet.

Igår, onsdag hade region Jämtland Härjedalen regionfullmäktige och fattade beslut om höjda patientavgifter. Kritiska röster har varnat för att de sämst ställda inte längre kommer ha råd att söka vård. Ny forskning vid Karlstads universitet visar att det inte finns belägg för sån oro.

– Vi har funnit att det i princip inte finns någon effekt av höjda patientavgifter i Sverige på antalet vårdbesök, säger Niklas Jakobsson, docent i nationalekonomi vid Karlstad universitet.

Under två år har han forskat i ämnet ihop med Mikael Svensson, professor i tillämpad hälsoekonomi vid Sahlgrenska Akademin.

Tillsammans har de kommit fram till två orsaker. Det ena är att högkostnadsskyddet som ligger på 1100 kronor är såpass lågt . Det andra är enligt forskarna att folk tycker att en prisökning på några hundra kronor inte är mycket pengar.

– Man kan tänka sig att en prishöjning skulle spela roll i områden där människor i generellt sätt har mindre pengar, men vi hittade ingen effekt där heller, säger Niklas Jakobsson.

Är ni själva förvånade över resultatet?

- Ja. Jag trodde att vi skulle hitta en liten effekt att ökade priser skulle leda till färre vårdbesök, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista