Kolbjörn Rydén, VA-chef Östersund. Foto: Filip Gustafsson Högman/SR
Kolbjörn Rydén, VA-chef Östersund. Foto: Filip Gustafsson Högman/Sveriges Radio
Vatten

Bakslag i sökandet efter grundvatten i Östersund

3:04 min

Det finns inte tillräckligt med grundvatten i Östersunds kommun. De visar en undersökning som SGU, Sveriges Geologiska undersökning, har gjort.

– Vi är intresserad av att hitta en reservvattentäkt. I dag är vi helt beroende av Storsjön. Grundvatten är bra på det viset att det har skett en naturlig filtrering, säger Kolbjörn Rydén, VA-chef Östersund.

Cryptoparasitens angrepp på Östersunds vatten 2010 gjorde att kommunen ville hitta grundvatten för att kunna använda som reservvatten i stället för Storsjön.

I slutet av 2014 började SGU sitt arbete med att undersöka om det finns grundvatten i grusåsar i dels Brunflo och dels i Lit. Arbetet skulle hålla på i två år, men sökandet har blivit ett bakslag.

– Inget av områdena hade den potentialen vi och kommunen hade hoppats på, säger Peter Dahlqvist, statsgeolog på SGU.

Nu ska Östersunds kommun bygga en ny barriär i vattenverket i Minnesgärdet för att kunna leverera bra vatten och klara framtida krav. Det handlar om ett membranfilter och förhoppningen är att det ska vara klart i slutet av 2019.

Det beräknas kosta 260 miljoner kronor och det är vattenkonsumenterna som får betala kalaset. Vattentaxan kommer att höjas mellan 50 och 60 procent de närmsta tio åren.

I dag betalar en vanlig tvåbarnsfamilj i ett hus omkring 2 000 kronor per år för vatten. Det är både en fast och en rörlig kostnad. Om priset höjs med 60 procent kommer priset att stiga till omkring 3 200 kronor per år.

Jag är övertygad om att vi får förståelse från Östersundsborna, säger Kolbjörn Rydén.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista