Ottfjällets förskola i Östersund
Inskolningsstöd innebär att det avsätts cirka 60 timmar per barn med nyanställd språkkunnig personal under inskolningstiden. Foto: Staffan Andersson /Sveriges radio
Integration

Inskolningsstöd föreslås för bättre integration av barn

1:11 min

För att underlätta för nyanlända barn som börjar i förskolan vill Liberalerna i Östersund att språkkunnig personal anställs som inskolningsstöd. 

Redan innan sommaren hoppas den liberala skolpolitikern Pär Löfstrand att det kan vara igång i förskolorna i kommunen.

– Det är någonting som förekommer i många andra kommuner. Det är för att mer individanpassa så att varje barn har ett visst antal timmar som man har stöd på modersmålet på olika sätt i samband med att man kommer till förskolan, säger Pär Löfstrand till P4 Jämtland. 

Istället för att koppla in telefontolk i de första mötena med föräldrar och barn vill man att det avsätts cirka 60 timmar per barn med nyanställd språkkunnig personal under inskolningstiden.

– Det underlättar för förskolepersonalen i det vardagliga arbetet. Det är även ett stöd för integrationen, säger Pär Löfstrand. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista