Monessa Ernbo under torsdagens sammanträde i kommunfullmäktige.
Monessa Ernbo under torsdagens sammanträde i kommunfullmäktige. Foto: Östersunds kommun
Kommunfullmäktige

Sverigedemokrat kritiserar flyktingars bordsskick

1:26 min

Sverigedemokraten Monessa Erenbo, som sitter i Östersunds kommunfullmäktige, tycker att bordsskicket bland de boende på Grytans flyktingboende är för dåligt.


När kommunfullmäktige i Östersund sammanträdde under torsdagskvällen diskuterades bland annat matens kvalitet på Grytans flyktingboende.

Monessa Erenbo är sverigedemokrat och kommunfullmäktigeledamot. Hon berättade under gårdagen att hon själv varit och besökt flyktingboendet och testat maten.

– Jag åkte oanmäld till Grytan och provåt maten. Det var väl inget fel på den. Näringsmässigt vet jag inte men den var i alla fall god men jag hade inga klagomål. Däremot kan man ju diskutera deras bordsskick. De får ju till det ganska grisigt men det är en annan sak. De borde ha någon som kollar upp lite mer, sa hon innan hon avbröts av klubbslag från förste vice ordförande Ida Asp (S) med en uppmaning om att inte "kommentera andra människor beteende på det sättet".

Monessa Erenbo har tidigare hamnat i blåsväder. I höstas klädde hon ut sig till tiggare och satt i centrala Östersund för att visa var hon tycker att samhället är på väg. Hon fick då kritik både från andra partier lokalt men även från Sverigedemokraterna centralt.

En som reagerat på torsdagens uttalandet är Bosse Svensson, gruppledare för Centerpartiet i kommunfullmäktige.

– Det är ovärdigt i en fullmäktigeförsamling. Det är helt enkelt brist på folkvett. Det är så oerhört illa att man vill inte ens kommentera det egentligen. Men bara att konstatera att det förekommer i fullmäktigesammanhang. Det gör mig oerhört upprörd, säger han.

Bosse Svensson har även gått vidare och framfört sina åsikter till presidiet inom kommunfullmäktige.

– Jag tycker att gruppledaren inom SD ska prata med sina ledamöter om hur man uppför sig i ett demokratiskt samtal, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista