Jerseyko i närbild
Jerseyko hos Nya Månsgården i Åsan, Fåker Foto: Nya Månsgården
Mjölkproduktion

Tio sägs upp på Arla - trots löfte från ledningen

Arlas kommunikationschef: Jag förstår att det är förvirrande
3:49 min

För en vecka sedan gav Arla besked om att inga förändringar var att vänta på mejeriet i Östersund. På fredagen varslades tio personer om uppsägning.

Förra fredagen, den femte februari, meddelade Arla att 500 av omkring 7 000 tjänster inom mejerinäringen i Sverige skulle försvinna.

Då fanns inga signaler om att verksamheten i Östersund skulle vara hotad. Arlas styrelseordförande Åke Hantoft bedyrade till och med vikten av ostproduktionen i Östersund, när han träffade bland andra landshövding Jöran Hägglund i ett möte om mejeriets framtid.

Så här sa Arlas styrelseordförande Åke Hantoft till P4 Jämtland efter mötet:

– Östersund är en produktionsanläggning som körs väldigt effektivt och fungerar bra. Omorganisationen och de 500 tjänsterna berör säkert försäljning, huvudkontor och annat.

Det har funnits signaler om att ni inte vill fortsätta med osttillverkningen här i Östersund. Stämmer det?

– Det stämmer inte, sa Åke Hantoft till P4 Jämtland förra fredagen.

Därför kom dagens besked om att tio tjänster försvinner från mejeriet i Östersund som en överraskning för de flesta.

Det handlar om produktionen av 3 600 ton pizzaost som försvinner från Arla i Östersund och i Götene. I stället får mejeriet i Taulov i Danmark ta över tillverkningen. I Götene försvinner osttillverkningen, men där blir det inga förändringar i personalstyrkan.

Nu har förhandlingar inletts med de berörda fackförbunden i Östersund.

Gunnar Gidefeldt, kommunikationsdirektör på Arla, säger att det är olyckligt att bolaget kommer med motstridiga besked men hävdar att det handlat om två helt olika förändringsprocesser.

– Omorganisationen som vi informerade om i fredags var ett typ av beslut, det här är en annan effektiviseringsprocess som har pågått parallellt. Det är olyckligt att det blir så, men så är det, säger Gunnar Gidefeldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".