Eva Hellstrand (C). Foto: Janne Mårdberg/Sveriges radio.
1 av 2
Eva Hellstrand (C). Foto: Janne Mårdberg/Sveriges radio.
Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: Janerik Henriksson / TT.
2 av 2
Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: Janerik Henriksson / TT.
Polis i glesbygd

Regionen kräver ny polisorganisation

Eva Hellstrand: Vi måste säga ifrån
0:32 min

Polisens nya organisation tar inte hänsyn till glesbygden, hävdar Region Jämtland Härjedalen.

I skrivelsen som skickas till rikspolischef Dan Eliasson idag krävs att beslutet om att omorganisera Polismyndigheten rivs upp. Förutom regionföreträdare har skrivelsen undertecknats av alla länets kommunalråd.

– I en glest befolkad och vidsträckt region som Jämtland Härjedalen är den offentliga verksamheten oerhört viktig för tryggheten. Polisens närvaro är en nödvändig trygghetsfaktor för medborgare och besökande i regionen. Det säger Robert Uitto (S), regionråd.

Den 1 januari 2015 fick Sverige en samlad polismyndighet, till skillnad från tidigare uppdelning i 21 polismyndigheter. I denna förändring ingår också flytt av länskommunikationscentralen, LKC, till Umeå.

Brett politiskt stöd för skrivelsen

– Vår samlade bedömning är att den pågående omorganisationen av Polismyndigheten inte på något sätt tagit hänsyn det lokala perspektivet. Ingen hänsyn har tagits till Trygghetens hus eller andra glesbygdslösningar. Vi menar att beslutet är förhastat, säger Eva Hellstrand (C), regionråd i opposition

– Skrivelsen pekar bland annat på att de stora avstånden inom Jämtland Härjedalen är ett bekymmer i sig för att samhällsservice skall fungera tillfredsställande. Flytten av länskommunikationscentralen också innebär större säkerhetsrisker och minskad trygghet. Kravet är därför att beslutet rivs upp, avslutar Susanné Wallner (M), regionråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".