plockmat på kex
1 av 8
Lokala råvaror presenterades under Åre Gastronomy weeks event "Girls on fire" Foto: Foto: Anneli Johansson/Sveriges Radio
Julia Pearson, en av entreprenörerna vid tjejlunchen vid Åre Gastronomy week
2 av 8
Julia Pearson, en av entreprenörerna vid tjejlunchen vid Åre Gastronomy week Foto: Foto:Anneli Johansson/Sveriges Radio
Åsa Hagberg driver fäbodvall i Lofsdalen
3 av 8
Åsa Hagberg driver fäbodvall i Lofsdalen Foto: Foto:Anneli Johansson/Sveriges Radio
Smakprov på lunchbuffé vid Åre Gastronomy week
4 av 8
Smakprov på lunchbuffé vid Åre Gastronomy week Foto: Foto:Anneli Johansson/Sveriges Radio
Lena Flaten är initiativtagare till tjejlunchen i Åre
5 av 8
Lena Flaten, initiativtagare till tjejlunchen i Åre samtalar med matgäster Foto: Foto:Anneli Johansson/Sveriges Radio
Hans Olsson, hemvändande årebo som uppskattar lokal mat
6 av 8
Hans Olsson, hemvändande årebo som uppskattar lokal mat Foto: Foto:Anneli Johansson/Sveriges Radio
Karin Bertilsson deltog vid "Girls on fire" i Åre
7 av 8
Karin Bertilsson deltog vid "Girls on fire" i Åre Foto: Foto:Anneli Johansson/Sveriges Radio
Grillade märgben äts gärna tillsammans med ärtpesto
8 av 8
Grillade märgben äts gärna tillsammans med ärtpesto Foto: Foto:Anneli Johansson/Sveriges Radio
Mathantverk

Tjejer lyfter fram lokal mat

Lena Flaten: Kvinnorna behöver lyftas fram
10 min

Intresset för lokal mat växer och lockar många till Åre Gastronomy Week. 17 tjejer bjöd in till en unik lokalproducerad lunch.

Åre Gastronomy Week arrangeras för tredje året och evenemanget har vuxit med flera programpunkter varje år. Tanken är att Åre ska fortsätta växa som en gastronomisk destination tillsammans med den etablerade skidåkningen.

Veckans program består av nära 40 olika programpunkter och torsdagens unika lunch var välbesökt.

Lena Flaten från restaurang Flamman hade samlat 17 matintresserade tjejer som tillsammans serverade en helt igenom ekologisk och lokalproducerad lunch. Lena berättar för P4 Jämtland hur hon vill lyfta fram tjejer i glesbygd.

– Det är fantastiska kvinnor som behöver en klapp på axeln och får visa hur bra de är.


Man behöver inte importera utan vara rädd om det vi har.

Griskind, svampglass och vegetariska kåldolmar trängs på bufféborden tillsammans med andra lokala produkter vid den speciella lunchen i Åre.
Karin Bertilsson
arbetar till vardags på Wångens värdshus och gladdes åt att få inspireras av andra matintresserade. Hon tycker att många som bor här har ett stort matintresse och att det går mer och mer åt självhushållning igen.

Även Julia Pearson kan vittna om att det är ett enormt stort matintresse bland de som besöker Åre.
– Många är pålästa och frågar specifikt efter saker, berättar Julia som driver ett café vid Åre torg.

Åsa Hagberg står bredvid den grillade benmärgen som ska ätas tillsammans med ärtpesto. Hon använder ofta lokala produkter vid fäbodvallen hon driver i Lofsdalen.
– Folk är jätteintresserade och vill hitta tillbaka till det genuina, berättar Åsa. 

En av besökarna vid luncharrangemanget var Hans Olsson som flyttat hem till Åre efter tio år i Österrike. Han tycker jämtarna är duktiga på att ta tillvara på lokala produkter.



Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".