Kommunikasjonssjef, Wind Power and Technologies
Kommunikationschef vid Statkraft, Vind och teknologier. Foto: Företagets bild
Vindkraft/renskötsel

Vindkraftsbolag villiga att förhandla med renägare

2:04 min

Norska energijätten Statkraft är redo att börja förhandla om ett avtal med Jijnjevaerie, tidigare Hotagens sameby.

Detta efter att OECD rekommenderar det i sin rapport som dom publicerade i veckan. Marianne Persson ordförande i Jijnjevaerie har inget emot det.

– Vi har aldrig varit omöjliga att diskutera med. Alla förslag som hittills är lagda är från Jijnjevaerie. Bolaget har bara sagt "nej det går inte", säger Marianne Persson.

Norska statkraft med vindkraftsparker i Sverige, Norge, Storbritannien och Nordsjön har byggt fyra vindkraftsparker i Jämtland tillsammans med de SCA, Statkraft SCA Vind AB.  Mitt i marker som Jijnjevaerie samebys nyttjar för vinterbete ligger nästan 190 vindkraftverk. Men bolaget har tillstånd att bygga över hundra till.

– Det finns två vindkraftsparker som de har tillstånd till som vi inte vill ska bli byggda, säger hon.

Samebyn har fått mycket merarbete i och med vindkraftsparkerna. Som kompensation betalar Statkraft SCA Vind AB foderkostnader och viss del av merarbete som samebyn drabbas av. Marianne Persson och de femtiotalet medlemmarna i samebyn säger att renarna räds kraftverken.

– Vi ser förändring i markanvändningen. Betydande förändring. Framförallt hur renar beter sig och rör sig i området, säger Marianne Persson.

Samebyn hade anmält bolaget till europeiska organisationen OECD för bland annat bristande samråd från Statkraft SCA Vinds sida och för att bolaget kränker mänskliga rättigheter i och med vindkraftsutbyggnaden. Nu när hälften av kraftverken är byggda friar OECD bolaget men ser helst att samarbetet förbättras och avtal upprättas mellan parterna. Något som kommunikationschefen för vind inom Statkraft, Torbjörn Steen ställer sig positiv till.

– Vi ser fram emot att fortsätta dialogen med samebyn och med alla andra intressenter och ska engagera oss för att nå en överenskommelse, säger Torbjörn Steen, kommunikationschef för vindkraft inom Statkraft.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista