En rörmokare. Foto Leif R Jansson / TT
En rörmokare. Foto: Leif R Jansson / TT
Näringsliv

Uppsägningar inom byggbranschen efter sänkt rot-avdrag

1:21 min

En dryg månad efter att rot-avdraget sänktes så börjar byggbranschen märka av det. Nu börjar uppsägningar komma, enligt Sveriges Byggindustrier.

– Strax före jul var det en ganska stor uppgång. Nu är man osäker på vad som ska hända under våren, så man säkerställer och säger upp en del folk, säger Staffan Sjömark, chef på branschorganisationen Sveriges Byggindustrier Jämtland/Härjedalen.

Rotavdraget har funnits i olika skepnader genom åren. 2015 var ett rekordår för rotavdraget och i december betalade Skatteverket tillbaka 3,4 miljarder kronor genom rot-avdraget, nästan en fördubbling på ett år.

Ökningen hängde samman med att det var många som ville ha jobben utförda före årsskiftet, innan avdraget sänktes. Numera kan man bara dra av 30 procent av arbetskostnaden upp till 50 000 kronor, mot tidigare 50 procent.

Staffan Sjömark varnar för uppsägningar och mer svarta jobb. Ett medlemsföretag sa upp samtliga sina anställda för att vara på den säkra sidan. Han säger också att Jämtland trots allt har en ljusare bild än många andra regioner.

– Vi har fått en bra byggmarknad för tillfället, vilket gör att många av de företag som jobbat mot konsument nu går in som underentreprenörer på större byggen. Det ser väldigt positivt ut de närmsta åren för hela Jämtland, säger Staffan Sjömark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista