Utanför Arlas mejeri i Östersund
Mejeriet i Östersund blir alltmer urkramat. Foto: Filip Kruse/Sveriges Radio.
Mejeribranschen

Arlabonde accepterar motiv för neddragning i Östersund

4:05 min

Roger Altbäck, mjölkbonde och Arlamedlem från Lockne beklagar men accepterar Arlas motiv för att avveckla delar av produktionen i Östersund.

Mejerijätten Arlas besked om att tio personer ska sägas upp vid mejeriet i Östersund och produktionen av pizzaost flyttas till Danmark väcker inte glädje, men viss förståelse bland Arlas mjölkbönder i länet.

Om det är vad som krävs för att rädda kvar mejeriet, så tvingas man acceptera det, anser Roger Altbäck.

– Det är ju en del i besparingsprogrammet de tagit fram. Rationaliseringarna görs för att de ska kunna hålla ett bra mjölkpris till oss. Det är tråkigt att det försvinner tjänster i Östersund, men det är fortsatt en hög produktion där så någon nedläggning verkar inte aktuell, säger Altbäck till P4 Jämtland.

Roger Altbäck konstaterar att ledande kommunpolitiker i Östersund varit ganska snabba med att kritisera Arlas ledning.

– Men man kunde önska att de (politikerna) varit lika engagerade för att arbeta för att exempelvis lokal producerade mejerivaror köps in till kommunens skolor och övriga storkök, säger Roger Altbäck.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista